از شایع ترین عادت های عصبی درجهان عادت جویدن ناخن یا اونیکوفاژی (onychophagia) است، که تقریباً بیشتر افراد با سنین مختلف با این مشکل روبرو هستند که اغلب در اثر استرس، عادت، عصبانیت، ترس و افسردگی است. اگر این مسئله در کودکان درمان نشود تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا می کند. طبق تحقیقات روزانه حدود 15 تا 30 درصد از جمعیت جهان در تلاش اند تا این عادت را ترک کنند. خوردن یا جویدن ناخن اغلب باعث آسیب دائم به ناخن نمی شود اما باعث بد شدن ظاهر ناخن ها می شود. در این مقاله به بررسی مضررات ناخن خوردن و اشاره به برخی راه های ترک ناخن می کنیم پس تا انتهای این مقاله همراه با ما باشید.
– از بین رفتن زیبایی دستان: هنگامی که شما ناخن می خورید به بافت های اطراف ناخن خود نیز آسیب می رسانید و باعث توقف رشد آنها می شوید که این موضوع باعث به وجود آمدن ظاهری غیرعادی و غیر طبیعی برای دستان شما می شود.
– باعث خراب شدن لبخند شما می شود: زمانی که شما ناخن های خود را می جوید، باعث آسیب رساندن به دندان های خود نیز می شوید، ممکن است آنها را بشکنید یا به آنها آسیب برسانید یا حتی ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای فک خود شوید.
– سبب بروز بیماری می شود: دست ها و ناخن ها مخفیگاه میکروب ها هستند، زمانی که شما انگشتان خود را در دهان خود فرو می برید احتمال بروز بیماری برای شما افزایش پیدا میکند. همچنین به علت آسیبی که به پوست خود می رسانید، باعث به وجود آمدن مشکلات پوستی نیز برای خود می شوید. پس تا زمانی که این عادت را به طور کامل ترک نکرده اید شستن مرتب دست ها و پاکسازی ناخن ها فراموش نشود.
با مقداری زمان و تلاش می توانید این عادت را ترک کنید. در اینجا راه هایی برای ترک این موضوع به شما معرفی می کنیم:
– ناخن هایتان را دائم کوتاه کنید
اگر ناخن های شما به اندازه ای نباشد که بتوانید آن را بجویید، هنگامی که می خواهید این کار را انجام دهید برای شما رضایت بخش نخواهد بود و این مسئله در طول زمان باعث کمتر تکرار شدن این عادت می شود.
– انجام مانیکور را فراموش نکنید
انجام مانیکور به طور منظم باعث زیبایی دستان شما می شود و به شما دلیلی می دهد که از دستان خود مراقبت کنید و با جویدن ناخن هایتان ظاهر نامناسب و بدی به دستان خود ندهید. همچنین بنا به سلیقه خود می توانید از انواع روش های کاشت ناخن نیز استفاده کنید زیرا که با ضخامتی که به ناخن های شما می دهد عمل ناخن جویدن را برای شما سخت می کند و باعث از بین رفتن این عادت در شما می شود.
– عوامل محرک را پیدا کنید
کارهایی که شما را به این حرکت مجبور می کند پیداکنید و آن را کنترل کنید.برای مثال ممکن است متوجه شده باشید که در حین تماشای تلویزیون این مشکل رخ میدهد، حال که از انگیزه خود آگاه شده اید می توانید راهی برای دیگر انجام ندادن آن کار و یا جایگزین کردن راه دیگری، به مقابله با آن بپردازید. برای این کار می توانید از یک دفترچه کوچک استفاده کنید و تمامی عواملی محرک را در آن یادداشت کنید تا از مشکل خود آگاه شوید.
– استفاده از لاک جلوگیری از جویدن ناخن
استفاده از این نوع لاک ها یکی از بهترین راه ها برای ترک عادت ناخن خوردن است، چرا که با طعم نامناسب و بدی که به دستان شما می دهد باعث می شود شما از انجام این کار منصرف شوید. همچنین باعث تقویت ریشه ناخن و افزایش استحکام و انعطاف پذیری آن می شود.
– جایگزینی آن با عادات خوب
شروع عادت جدید می تواند پایانی برای عادت های قدیمی باشد. پس به جای اینکه مدام استرس این را داشته باشید که این کار را انجام ندهید، آن را با عادت دیگری که با خوردن ناخن همخوانی ندارد جایگزین کنید مانند استفاده از فیجت های ضد استرس، جویدن آدامس، بازی کردن با یک نوار پلاستیکی یا اسباب بازی خاص.
– کمک بگیرید
ترک این عادت مستلزم صبر و حوصله است، شما می توانید از دوستان یا خانواده خود کمک بگیرید تا بتوانند شما را همراهی کنند. از آنها بخواهید هرگاه شما مشغول به این کار شدید به شما تذکر بدهند تا دست به تکرار آن نزنید.
– استفاده از موانع فیزیکی
از مانع هایی برای قطع تماس فیزیکی دهان و ناخن هایتان استفاده کنید. می توانید از دستکش، نوار چسب و یا هرچیز دیگری که انگشتهایتان را می پوشاند، استفاده کنید.
– استفاده از مرطوب کننده ها
اگر همیشه دستان خود را مرطوب نگه دارید دیگر نمی توانید آن ها را وارد دهان خود کنید با این کار هم به مرور زمان عادت ناخن جویدن را ترک می کنید هم اینکه همیشه دستانی مرطوب خواهید داشت.
– از مدیتیشن استفاده کنید
شما می توانید با انجام تمرینات دوره ای مدیتیشن برای ترک عادت ناخن جویدن استفاده کنید. این تمرینات با اثر گذاشتن به روی ذهن شما باعث آرام شدن ذهنتان و تمرکز به روی افکارتان می شود و با کاهش اضطراب و استرس شما باعث ترک این عادت می شود.
– برای خود پاداش در نظر بگیرید
این موضوع، موضوعی نیست که به راحتی و یک شبه حل شود. برای اینکار باید صبور باشید و پله به پله پیش روی کنید می توانید برای خود هدف بگذارید که اگر در زمان خاصی ناخن های خود را نجوید به خود یک جایزه خاص هدیه بدهید. این کار یک راه بسیار اثر گذار در ترک این عادت است.
– خود را مشغول کنید
همیشه دستان خود را مشغول به کاری بگذارید زیرا عادت ناخن جویدن، از زمانی آغاز می شود که دستتان بیکار باشد. تحقیقات نشان داده به کارگیری دستان در ترک عادت جویدن ناخن نقش به سزایی دارد. می توانید از بافتنی، نقاشی کردن و یا انواع کارهایی که باعث مشغول شدن دستانتان می شوند استفاده کنید.
کلام آخر
درمان های خانگی برای فقط برخی افراد پاسخگو است. برخی دیگر ممکن است به درمان جامع تری نیاز داشته باشند پس اگر تمام راه ها را امتحان کردید و باز هم موفق به ترک این عادت نشدید، نا امید نشوید و حتما از مشاور برای ادامه درمان خود کمک بگیرید.